Hvilke norske forfattere fortjener mer oppmerksomhet?

Bli bedre kjent med vinneren av første delfinale i Ulest!

Forfatter: Kjell Erling Bardal

Nyeste bok: Portåpneren


Aktuell:

Til finalen i årets Ulest etter å ha vunnet første delfinale.

Portåpneren

Dette er en frittstående oppfølger av "Et blått sjal av bly" som utkom i 2014 og som var Kjell Erling Bardals debutroman.

UTGITT: 2018 / #KRIM&SPENNING

Ny til 350,-

Den gang fikk boken mye rosende omtale, men vi kan forsikre at "Portåpneren" er enda mye bedre. Denne boken har alt. Her møtes spenning, overgrep, hevn, galskap, kjærlighet, begjær, humor og guddommelig tro så frodig og vakkert formulert som selve landskapet hvor alt foregår. Landskapet er selvfølgelig Helgeland.

Kjell Erling Bardal (69) imponerte både jury og folket med Portåpneren. En spennende og utradisjonell krim satt til Nord-Norges vakre helgelandskyst.

Forfatteren fra Sandnessjøen i Nordland begynte ikke å skrive krimromaner før voksen alder, men lese- og skrivegleden er noe som har fulgt ham hele livet. Han beretter om en ung gutts enorme interesse for bøker, og bestefaren som var en stor inspirasjon i oppveksten.  


- Bestefaren min, Conrad, var en fantastisk historieforteller. Dessuten hadde jeg en umettelig leselyst. Som tolvåring leste jeg de fleste bøkene på det lokale folkebiblioteket, og etter hvert ble jeg en brukbar historieforteller selv, forteller han.


I løpet av videregående deltok Kjell Erling i flere antologier og skrev dikt og noveller i aviser. Men etterpå skulle det ta flere år før han for alvor ‘tok opp pennen’ igjen. 


- At jeg la skrivinga på hylla skyldtes først og fremst at jeg ikke helt forstod at jeg hadde de evnene som skulle til. Og da jeg kom til Oslo (22 år gammel) krevde tilværelsen absolutt en fast inntekt. Jeg kom heller aldri inn i et miljø som kunne ha inspirert meg til andre valg.


Retningen økonomi/regnskap i arbeidslivet ble viktigste prioritet videre, noe han var meget fornøyd med. Han sluttet likevel aldri å skrive og produsere, men jobb var alltid først i rekken. Blant annet i Televerket, og senere som regnskapssjef i Alstahaug kommune.

Det var til slutt den nye pensjonisttilværelsen fra 2014 som gjorde at Kjell Erling virkelig fikk fart på hobbyen igjen.


- Fritiden skulle fylles med noe meningsfullt, og da var det enkelt å hente ut den kreativiteten som var fortrengt og hadde samlet seg opp. Den første boken nærmest ramlet ut, forklarer han.


- Først da oppdaget jeg at hadde jeg hadde evnene. Hadde jeg gjort det mye tidligere ville nok livet sett annerledes ut, uten at jeg angrer på valgene jeg gjorde, konstaterer han.     


Forfatterdebuten Et blått sjal av bly kom ut på Fair forlag allerede samme år.

Å GJENOPPDAGE SKRIVEGLEDEN

«At jeg la skrivinga på hylla skyldtes først og fremst at jeg ikke helt forstod at jeg hadde de evnene som skulle til.»

«Følelsen av å skape noe som andre fant glede og interesse av var en helt ny og meningsfull opplevelse»

I debutromanen følger vi journalisten Erling Bærø som har vendt hjem til det rolige lokalsamfunnet, hvor forventningene om sommeridyll brått snus på hodet. Hensynsløse krefter har sneket seg inn, og en ukjent motstander vil helst se ham død. 


Romanens fyldige innhold byr på dramatikk, ondskap, kjærlighet, og lengsel, og beskrives av forfatteren selv, som poetisk krim. 


- I et forsøk på å skape min egen stil, er fortellingen full av metaforer og bilder. Følelsen av å skape noe som andre fant glede og interesse av var en helt ny og meningsfull opplevelse, forteller han videre om debuten. 


Portåpneren (2018) ønsker han heller ikke å kategorisere som krim i vanlig forstand. Den frittstående oppfølgeren har samme hovedkarakter, og handlingen blir beskrevet av forlaget med blant annet ordene, spenning, galskap, kjærlighet, og humor. 


- Det er vanskelig å svare entydig, men jeg synes at definisjonen på krim blir for snever. En roman har plass til mange sjangre og Portåpneren handler slik jeg ser det mer om mennesker og deres relasjoner/ulike sider, samt kjærlighet og sorg. Forholdet mellom mennesker er spesielt en av tingene jeg vektla i arbeidet med boken. 

ANNERLEDES KRIMDEBUT

Tekst: Theresa B. Sande // Foto: Privat

Kjell Erling må selv ut å promoterer sin egen bok. (Foto: Privat)

Kjell Erling skriver fortsatt flittig og kan fortelle om flere planer for skrivekarrieren i nær fremtid. Først og fremst ønsker han å gi ut en tredje krimroman. 


- Jeg vil fullføre trilogien, som henter sin handling fra Helgelandskysten i løpet av 2021. Parallelt jobber jeg også med en novellesamling.


Til slutt vil han gi en hyllest til forlaget, som har tatt imot historiene hans og gitt fritt spillerom i arbeidet med dem.


- Fair Forlag og redaktøren, Knut Georg Andresen er ikke redd for å satse på outsidere. Han lar meg skrive bøkene uten å legge seg bort i manus. Bortsett fra at han flytter alle mine komma dit de skal være, avslutter han med et smil.

FLERE PROSJEKTER